بررسی تاریخچه حسابداری از اوایل دهه چهل تاکنون در ایران
بررسی تاریخچه حسابداری از اوایل دهه چهل تاکنون در ایران

بررسی تاریخچه حسابداری از اوایل دهه چهل تاکنون، تاریخچه حسابداری شاید به زمان انسان‌های اولیه بازگردد. زندگی همه ما با یک سری حساب‌وکتاب‌های بی‌پایان گره خورده است؛ حقوق و دستمزد آخر هرماه، قسط خانه، ماشین، وام ازدواج و ده‌ها موضوع دیگر.در بعضی مواقع یک دودوتا چهارتای ساده جوابگوی حساب‌های ما است ولی در سایر موضوعات نیاز به حداقل یک دانش پایه برای مدیریت بهتر حساب‌هایمان احساس می‌شود.

بررسی تاریخچه حسابداری از اوایل دهه چهل تاکنون در ایران

در سال 1342 تغییرات و گسترش نظام اقتصادی باعث شد که موسسات آموزش حسابداری و استخدام حسابدار افزایش پیدا کند . به همین ترتیب حسابداری به عنوان فن و حرفه ای که نیازهای مالی و اطلاعاتی سازمان ها و موسسات را برآورده می کند ، شناخته شد .

با وجود گروه های صنعتی بزرگ و مجتمع های تولیدی امکان مدیریت امور مالی با سیستم های حسابداری سنتی وجود نداشت ، بنابراین استفاده از سیستم های مدیریت حسابداری نوین رایج شد . سازمان مدیریت صنعتی در سال 1341 اولین سازمان و موسسه ایرانی بود با هدف بهبود روش های اداری و سیستم های اطلاعاتی مالی و با تصویب هیئت وزیران تشکیل شد .

از اواخر دهه 40 استفاده از کامپیوتر در موسسات و شرکت های بزرگ آغاز شد . استفاده از کامپیوتر در سیستم های عملیاتی مانند سیستم کنترل موجودی ، انبارها ، حقوق و دستمزد ، حسابداری مالی و صنعتی کاربرد داشت . به همین ترتیب بعد از پیروزی انقلاب اسلامی کارشناسان و کارکنان حسابداری با از بین رفتن موسسات ذکر شده جذب سازمان ها و موسسات ایرانی شدند و برخی هم به تاسیس موسسات حسابرسی و خدمات مالی پرداختند .

آینده بازار کار حسابداری در ایران بسیار پررونق است، چرا که اگر تقاضا به موضوعی افزایش پیدا کند به اصطلاح می‌گویند بازار کار آن بسیار داغ است، و این در مورد «حسابداری در ایران» صدق می‌کند.البته لازم به ذکر است «تحصیل» به تنهایی پاسخگوی این نیاز نیست و وجود «مهارت و تجربه» در کنار آن ضروری است.

تاریخچه حسابداری دولتی در ایران:

مخارج دولت در عصر هخامنشی ثبت و نگهداری می‎شد و کورش کبیر آن را گسترش داد و توسط داریوش، نظامی مبتنی بر حسابداری بهای تمام‎شده آغاز گردید. در زمان ساسانیان ممیزی و در دوره سلجوقیان حساب درآمد و مخارج و حساب بازرگانی انجام می‏شد. در دوره قاجار دفترداری و حسابداری دو طرفه (در سال ۱۲۵۸ هجری شمسی) با ورود شرکت‏‌های خارجی و فرآورده‌‏های صنعتی در ایران آغاز شد.

در دوره پهلوی در سال ۱۳۱۱ حسابرسی واحدهای اقتصادی مطرح شد و قانون شرکت‌های سهامی تصویب شد.در سال ۱۳۲۸ وزارت دارایی مکلف به بررسی حساب‌ها و ترازنامه بازرگانان شد و اساس رسیدگی به حساب ترازنامه و صورت سود و زیان مؤدیان را به عهده گرفتند.

نرم افزارهای حسابداری به یکی از بهترین ابزارها در حوزه مدیریت حساب‌ها و محاسبه‌ی دقیق‌تر هزینه‌ها تبدیل و موجب بهبود شرایط محیط کسب‎‌وکار برای مدیران ارشد و مالی شرکت‌ها شده‌اند.